Wiosenna odnowa, czyli czego szukać w składzie kosmetyków

Wiosenna odnowa

Jakich substancji warto szukać w składach kosmetyków do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, a jakich do skóry suchej i dojrzałej? Które substancje aktywne źle reagują ze słońcem, a co jest bezpieczne także wiosną i latem? Poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania i odkryj niezwykłą moc składników, które znajdziesz tej wiosny w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery, ciała oraz włosów.

WITAMINA C

Kwas askorbinowy, czyli aktywna forma witaminy C, w kosmetologii jest uznawany za eliksir piękna i młodości. Ten cudowny składnik należy do grupy związków znanych pod nazwą inhibitory tyrozynazy, które hamują nadmierną produkcję barwnika (melaniny) w skórze. Dzięki temu kwas askorbinowy ma działanie rozjaśniające przebarwienia, plamy i blizny. Witamina C poprawia także wygląd cery dotkniętej problemami stanów zapalnych, wyprysków czy zaskórników. Spłyca zmarszczki i przyczynia się do polepszenia poziomu elastyczności skóry – pobudza ją do produkcji nowych włókien kolagenowych, które odpowiadają za jędrność i młody wygląd cery. Badania wykazały, że długotrwałe stosowanie kosmetyków z witaminą C może zwiększyć produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie! 

Warto wiedzieć, że aktywna forma witaminy C jest wysoko niestabilna. Co oznacza, że substancja łatwo podlega rozpadowi pod wpływem czynników zewnętrznych np. temperatury, światła czy nieodpowiedniego pH. Degradacja skutkuje utratą cennych właściwości. Aby kosmetyki z witaminą C mogły pozytywnie wpływać na stan skóry, niezbędne jest odpowiednie pH (poniżej 3,5), a także odpowiednie stężenie witaminy C (zalecane 10%, ale nie wyższe niż 20%). 

Kupując produkty z kwasem askorbinowym, warto wybierać kosmetyki, które w składzie zawierają także kwas ferulowy lub witaminę E. Te dwa składniki stabilizują witaminę C i zapobiegają jej rozpadowi. Witamina C może wywoływać podrażnienia w połączeniu z substancjami, które wykazują właściwości złuszczające. Dlatego podczas codziennej pielęgnacji należy pamiętać, aby nie łączyć jej z takimi składnikami aktywnymi, jak: niacynamid (witamina B3), kwasy (AHA, BHA), retinol.

Latem i wiosną warto postawić na kosmetyki, które mają w swoim składzie stabilne formy witaminy C, np. tetraizopalmitynian askorbylu. Nie uwrażliwia on skóry na działanie słońca tak intensywnie, jak kwas askorbinowy, a już przy niewielkim stężeniu (1-2%) wykazuje wysoką skuteczność działania. 

KWAS GLIKOLOWY

To jeden z najczęściej stosowanych w kosmetykach kwasów z grupy AHA. Ten popularny składnik kosmetyków jest pozyskiwany z soku trzciny cukrowej. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji każdego typu skóry – dobrze nawilża i wygładza skórę suchą i szorstką, przywraca odpowiednie pH skórze tłustej ze stanami zapalnymi, rozszerzonymi porami i bliznami potrądzikowymi. Co więcej, kwas glikolowy jest cennym składnikiem, który pomaga m.in. spłycić zmarszczki i blizny, przyspieszyć proces odnowy komórkowej, wyrównać i poprawić koloryt skóry, rozjaśnić przebarwienia i plamy pigmentacyjne oraz dokładnie oczyścić cerę problematyczną. 

Przed użyciem kosmetyków z kwasem glikolowym warto wiedzieć, że ten składnik aktywny może powodować przejściowe pogorszenie stanu skóry, które objawia się tzw. wysypem. Kwas glikolowy w kosmetykach jest dostępny w stężeniach od 5% do około 40%. Wysokie stężenie (50% – 70%) stosowane jest w gabinetach kosmetologicznych czy dermatologicznych przy nadzorze wykwalifikowanego kosmetologa lub lekarza. Przeciwwskazaniem do stosowania kwasu glikolowego są choroby autoimmunologiczne, ciąża i karmienie piersią, alergie skórne oraz podrażnienia skóry. Kosmetyków i zabiegów z wykorzystaniem tego składnika nie powinno się także łączyć z terapiami retinoidami.

Aby unikać przebarwień czy poparzenia skóry, podczas kuracji z wykorzystaniem kosmetyków opartych o kwas glikolowy oraz minimum miesiąc po jej zakończeniu, cerę należy chronić przed promieniami UV. 

Wiosenna odnowa

BAKUCHIOL, CZYLI RETINOL BOTANICZNY

Bakuchiol to związek chemiczny, który został wyizolowany z nasion rośliny Psoralea corylifolia. To stosunkowo nowy składnik stosowany w kosmetykach i dermokosmetykach. Jednak od lat wykorzystuje się go w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, jako środek o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym leczenie chorób skóry.

Przedkliniczne badania wykazały, że bakuchiol posiada właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Choć budowa chemiczna tego składnika nie przypomina retinolu, to udowodniono, że wykazuje on jego cenne właściwości. Bakuchiol przyspiesza cykl odnowy skóry oraz wpływa na poprawę jej jędrności i elastyczności. Ma działanie złuszczające, co za tym idzie świetnie redukuje przebarwienia. Niweluje wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry. Hamuje namnażanie bakterii przyczyniających się do powstawania trądziku i zapobiega powstawaniu zaskórników. Sprawia, że cera staje się gładka, lśniąca i doskonale napięta. W odróżnieniu do retinolu, bakuchiol nie wywołuje podrażnień i zaczerwienienia skóry, nawet w przypadku cery wrażliwej. 

Przeciwwskazaniem do stosowania kosmetyków z bakuchiolem jest jedynie reakcja alergiczna na ten składnik. Kosmetyki z roślinnym retinolem mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Ważne jest także to, że bakuchiol nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie UV. 

OLEJEK RYCYNOWY

Olej tłoczony z nasion rącznika pospolitego zawiera około 80% kwasu rycynolowego, który wykazuje działanie przeciwzapalne, a także hamuje rozwój bakterii, wirusów, pleśni i drożdży. Pomaga pozbyć się problemów związanych z różnymi dolegliwościami skórnymi m.in. trądzikiem, infekcjami grzybicznymi i drożdżakowymi, kurzajkami, czyrakami czy oparzeniami słonecznymi. Jest doskonałym emolientem – zapobiega suchości skóry i nadmiernemu narażeniu jej na czynniki środowiskowe, działa zmiękczająco, regenerująco i natłuszczająco. Cenne właściwości oleju rycynowego sprawiają, że jest on chętnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków do włosów, paznokci, twarzy i ciała. 

  • Olejek rycynowy na włosy – warto wcierać w skórę głowy. W połączeniu z masażem, olejek wspomaga pracę układu krążenia krwi, odżywia mieszki włosowe i pobudza wzrost włosów. Włosy stają się także silniejsze i lepiej nawilżone. 
  • Olejek rycynowy na brwi i rzęsy – w tym sezonie modne są gęste brwi i długie rzęsy. Aby uzyskać ten efekt w naturalny sposób, warto codziennie nakładać olejek na rzęsy (jak klasyczną odżywkę do rzęs) oraz wcierać specyfik w brwi.
  • Olejek rycynowy na paznokcie – specjaliści polecają wcieranie olejku w łamiące, rozdwajające się i zniszczone zabiegami paznokcie. Półgodzinna maska z olejkiem potrafi zdziałać cuda!
  • Olejek rycynowy na twarz – doskonale sprawdzi się podczas oczyszczania twarzy czy demakijażu. Olejek świetnie zmywa tłuszcze np. sebum oraz sylikony zawarte w kosmetykach. Wykazuje właściwości antyseptyczne i rozjaśniające cerę, dlatego warto nakładać go także na przebarwienia i zmiany skórne. 
  • Olejek rycynowy na ciało – dzięki cennym kwasom tłuszczowym olejek rycynowy wykazuje doskonałe działanie niwelujące widoczność blizn i rozstępów oraz przyśpieszające gojenie się ran i zadrapań. Ten cenny specyfik przedłuża także młodość skóry – zmiękcza ją i nawilża. Co więcej stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry. 

KWAS HIALURONOWY

Kwas hialuronowy (HA) to obecnie jeden z popularniejszych składników kosmetyków. Jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje naturalnie w organizmie człowieka i odpowiada za utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu i elastyny, czyli protein strukturalnych w komórkach skóry. Młoda skóra jest wyjątkowo bogata w ten cenny kwas, dzięki czemu jest gładka, sprężysta i nie ma zmarszczek. Im jesteśmy starsi, tym ilość HA jest mniejsza. Od 25. do 50. roku życia spada o 50%! W wieku 60 lat nasza skóra posiada jedynie 20% początkowej ilości kwasu hialuronowego. Co za tym idzie, jest mniej jędrna i wykazuje gorszą zdolność do wiązania wody, przez co staje się sucha i pomarszczona. 

Do kluczowych właściwości HA należy spowalnianie procesu starzenia, łagodzenie stanów zapalnych i podrażnień oraz spajanie włókien kolagenowych, dzięki czemu struktura skóry jest zwarta, elastyczna i pozbawiona zmarszczek. Wyjątkową mocą kwasu hialuronowego jest higroskopijność (zdolność pochłaniania wody). Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać nawet 250 cząsteczek wody, czyli do 4000 razy więcej wody niż sama waży! Z tego powodu jest on często używany jako składnik nie tylko kosmetyków nawilżających, ale także takich produktów, jak płyny do soczewek, krople do oczu i spraye nawilżające do nosa. Kosmetyki z kwasem hialuronowym możemy stosować przez cały rok, ponieważ nie zwiększa on reaktywności skóry na słońce.

SKWALEN

Skwalen jest olejem pochodzenia roślinnego i tak jak kwas hialuronowy jest substancją występującą naturalnie w organizmie człowieka. Jest składnikiem ludzkiego sebum (wydzielanego przez gruczoły łojowe), które stanowi lipidową warstwę ochronną skóry i włosów. Znajduje się również w naskórku, a dokładnie w spoiwie międzykomórkowym. Wraz z wiekiem poziom skwalenu w skórze maleje. U młodej osoby jego zawartość w sebum wynosi około 10-15%, po 50. roku życia spada poniżej 5%. 

W kosmetykach do twarzy, ciała i włosów stosowana jest pochodna skwalenu, czyli skwalan (squalane) – węglowodor nasycony, który po-wstał na skutek wysycenia wiązań chemicznych skwalenu. Jest trwały i odporny na działanie czynników zewnętrznych. Bardzo często pozyskuje się go z oliwy z oliwek i poprzez fermentację cukrów z trzciny cukrowej. Podobnie jak kwas hialuronowy, skwalan wykazuje bardzo silne właściwości nawilżające. Zatrzymuje wodę i ogranicza jej przeznaskórkową utratę. Nadaje cerze miękkość i elastyczność, koi podrażnienia skóry – także te powstałe po ekspozycji na słońce – oraz stany zapalne, a także przyśpiesza regenerację uszkodzonej skóry. Jest także antyoksydantem – niweluje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia.

Kosmetyki ze skwalanem polecane są do wszystkich typów skóry. Jego właściwości szczególnie docenią osoby, które borykają się z cerą odwodnioną, suchą, wrażliwą, a nawet alergiczną. Umiar powinny zachować jednak osoby posiadające skórę tłustą i trądzikową – produkty z tym składnikiem aktywnym mogą zatykać pory i przyczynić się do powstawania zaskórników.

Wiosenna odnowa

OCZAR WIRGINIJSKI

Oczar wirginijski to krzew, który osiąga wysokość nawet do 4 metrów. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej, ale uprawiany jest również w Europie. Jego kora i liście od dawna używane są w kosmetyce. Te elementy krzewu są bogate w takie substancje, jak: garbniki, flawonoidy, saponiny, kwas galusowy, kwas elagowy czy cholinę. Oczar wirginijski wykazuje m.in. właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, oczyszczające i odkażające, przeciwłojotokowe, rozjaśniające skórę, nawilżające czy łagodzące podrażnienia. Ekstrakt z rośliny po-maga także niwelować sińce pod oczami oraz redukować ślady prze-męczenia i stresu. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się zarówno w pielęgnacji cery trądzikowej, mieszanej, jak i suchej.

Po oczar wirginijski powinny sięgać nie tylko osoby, którym zależy na pięknej cerze, ale także ludzie walczący z łuszczycą i egzemą, mający tendencję do powstawania siniaków, cierpiący z powodu hemoroidów, infekcji jamy ustnej czy reumatycznych bóli stawów. 

KWAS SALICYLOWY

Kwas salicylowy (Salicylic Acid) to związek należący do grupy betahydroksykwasów (BHA). W przyrodzie pełni funkcję substancji wzrostowej – pozytywnie wpływa na zakorzenianie się sadzonek, pobudza kwitnienie, zwiększa powierzchnię liści i wspomaga fotosyntezę. Kwas salicylowy jest lekiem przeciwzapalnym (NLPZ) z grupy nieacetylowanych salicylanów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, a także przeciwgorączkowym. Rozpuszcza się w alkoholu i w tłuszczach, dlatego wiele kosmetyków zawierających ten składnik opiera się także na alkoholu etylowym. Kosmetyki z kwasem salicylowym są odpowiednie do pielęgnacji cery zanieczyszczonej zaskórnikami i trądzikowej, skóry z rozszerzonymi porami, a także pokrytej plamami posłonecznymi czy przebarwieniami. 

Wśród przeciwskazań do stosowania kosmetyków z kwasem salicylowym znajdują się: ciąża i karmienie piersią (należy skonsultować się z lekarzem), choroby autoimmunologiczne, alergia na salicylany (aspirynę), alergie skórne, skaleczenia oraz stosowanie retinoidów. Podczas stosowania kosmetyków z kwasem salicylowym nie zaleca się nadmiernej eks-pozycji skóry na słońce. Dlatego wiosną i latem nie można zapominać o filtrach UV, a na dzień dodatkowo chronić skórę twarzy podkładem, także z filtrem UV.

CERAMIDY

Ceramidy należą do złożonej i szerokiej grupy lipidów. Ceramidy są głównym składnikiem warstwy rogowej skóry – odpowiadają za spoistość naskórka, jego elastyczność, szczelność i zapobiegają utracie wody. Są kluczowe dla utrzymania homeostazy skóry, czyli równowagi między środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym. Niestety, poziom ceramidów zmniejsza się wraz z wiekiem, a także w efekcie stresu i niekorzystnego działania szkodliwych czynników zewnętrznych, np. promieniowania słonecznego czy nagłych zmian temperatury zewnętrznej. Spadkowi ilości ceramidów u kobiet sprzyja także przekwitanie i związane z nim zmiany hormonalne. Niski poziom tych cennych składników budulcowych sprawia, że naskórek staje się suchy, cienki i mało elastyczny. 

Ceramidy w kosmetykach stosowane są przede wszystkim w celu zapobiegania i leczenia nadmiernej suchości skóry. Produkty wspomagają odnowę bariery lipidowej, zmniejszają przeznaskórkową utratę wody i poprawiają uwodnienie skóry. Kosmetyki z ceramidami polecane są nie tylko dla cery z widocznymi oznakami starzenia oraz suchej, ale także osobom, które cierpią z powodu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy różnego rodzaju alergii skórnych.

Warto wiedzieć, że ceramidy wykorzystywane są także w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Dzięki tym cudownym składnikom pasma zyskują sprężystość i elastyczność, a także dodatkową ochronę przed promieniowaniem UV i stają się bardziej odporne na niszczące czynniki zewnętrzne.

Powiązane wpisy