Więcej niż napój, czyli moc płynąca z kawy

kawa

Kawa. Towarzyszy nam zarówno w biegu o poranku, w pracy, a także w domu i… podczas pielęgnacji. To nie tylko jej wyjątkowy zapach, ale przede wszystkim cudowne właściwości sprawiają, że zastosowanie kawy wybiega daleko poza kulinaria. Jak wykorzystać magiczną moc kawy?

Kawa czy herbata?

Kawa znana jest ze swojego energetycznego działania. Kofeina w niej zawarta pobudza ośrodkowy układ nerwowy oraz ułatwia koncentrację i to dlatego jest dla wielu z nas nieodłącznym elementem każdego poranka. Mimo że podobne działanie ma teina zawarta w herbacie, to kofeina działa zdecydowanie szybciej. Jaką jeszcze przewagę nad naparem z liści mają ziarna?

Filiżanka… zdrowia

Jak się okazuje, kawa ma ponad tysiąc aktywnych polifenoli – substancji, które są silnymi antyoksydantami. W czarnym napoju jest ich o wiele więcej niż nawet w zielonej herbacie. Co to oznacza dla naszego zdrowia? Zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, czy cukrzycy typu drugiego. Kawa poprawia metabolizm insuliny i zmniejsza insulinooporność. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia twierdzą, że działa też tak u osób mniej aktywnych i z otyłością.

Co więcej, pomaga uniknąć raka jelita grubego. Zawarte w kawie antyoksydanty nie tylko działają ochronnie, ale i wspomagają chemioterapię u chorych. Dodatkowo badania wykazały, że osoby pijące kawę regularnie aż o 30% rzadziej zapadają na Alzheimera, czyli nieuleczalną chorobę układu nerwowego. Nadciśnienie? To nie przez kawę! Jak wykazały badania, kawa nie wywołuje tej choroby. Zaszkodzić może dopiero chorym, którzy sięgają po nią okazjonalnie.

Kawa dla ciała

Co ciekawe, kawa ułatwia też zachowanie szczupłej sylwetki. Jest bogata w rozpuszczalny błonnik, a więc poprawia perystaltykę jelit. Co więcej, chroni przed nagłymi spadkami poziomu cukru we krwi, a więc pozwala jeść bardziej racjonalnie
i uniknąć podjadania. Można więc uznać, że kawa jest sprzymierzeńcem w zmaganiach z zimowymi, nadprogramowymi kilogramami. Oprócz tego, kawa pomoże zadbać także o wygląd ciała i skóry. Peeling kawowy jest z pewnością jednym z najładniej pachnących, najprostszych w przygotowaniu
i najskuteczniejszych peelingów do ciała i twarzy. Można przygotować go samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowych kosmetyków. Taki peeling usuwa martwy naskórek i stymuluje wzrost nowego, a ciało zyskuje przyjemną miękkość, jędrność i koloryt. Dzięki kawie skóra może nie tylko stać się gładka. Peeling pomoże usunąć plamki i przebarwienia spowodowane np. przez słońce i pozytywnie wpłynie na wszelkiego rodzaju wypryski, wygładzając jednocześnie ewentualne bruzdy i zmarszczki.

Kawa dla domu

Zapach kawy wodzi za nos nie tylko jej miłośników. Ten magiczny aromat doceniają także zwolennicy herbaty oraz wszyscy amatorzy aromaterapii. Świece o zapachu kawy potrafią momentalnie wprowadzić w przyjemny nastrój i zrelaksować nawet zagorzałego fana herbaty. W czym jeszcze przyda nam się kawa lub jej fusy? Oprócz wróżenia z nich, możemy skutecznie pozbyć się… brzydkiego zapachu z lodówki! Wystarczy, że fusy po zmielonej i zaparzonej kawie położymy na półce w miseczce, a one wchłoną niepożądane aromaty.

Podobne zastosowanie może mieć kawa w naszym… samochodzie. Zmielone ziarna należy wsypać do woreczka, a następnie umieścić w schowku. Jeśli chcemy uzyskać słabszy, ale bardziej długotrwały efekt, zamiast używać zmielonych ziaren, możemy wykorzystać je w całości. W tym przypadku lepiej umieścić je w uchwycie na kubki lub rozsypać w zakamarkach auta.

Okiem ogrodnika

Kawa może mieć zastosowanie także w… ogrodnictwie! Twoja domowa uprawa roślin będzie Ci wdzięczna, jeśli zamiast chemicznych nawozów zastosujesz… fusy z kawy. To doskonały, naturalny nawóz, który dostarczy roślinom ważnych składników: azotu, potasu i magnezu. Z fusów możesz przygotować też ściółkę, podłoże lub odżywczy preparat do podlewania roślin. Resztki z zaparzonej kawy to także cenny składnik kompostu. Wzbogacają go w potas, magnez oraz miedź, a azot pozytywnie wpływa na tempo procesu kompostowania. Dzięki swojej strukturze rozluźnia pryzmę kompostową, poprawiając jej napowietrzenie. Co więcej, sama roślina, która daje nam cudowne ziarna jest doskonałą ozdobą każdej zielonej kolekcji. Kawowiec jest łatwy w uprawie, a jego piękne, lśniące zielone liście fantastycznie prezentują się na parapecie.

Nie bez powodu kawa bywa nazywana brązowym złotem. Jak się okazuje to prawdziwy skarb, o bardzo praktycznych zastosowaniach. Nie tylko dobrze smakuje, ale co najważniejsze — pozwala na wykorzystanie jej także po wypiciu na wiele fenomenalnych sposobów.

 

Powiązane wpisy